Jyväskylän Kauppalais­seura

Jyväskylän Kauppalaisseura on perustettu vuonna 1875. Seuran tarkoituksena on sääntöjensä mukaan "edistää seurayhteyttä täkäläisien kauppiaiden ja kauppapalvelijain keskuudessa; toimittaa seuran jäsenille tilaisuutta lomahetkien hyödylliseen viettämiseen kirjallisuuden viljelemisellä ja sillä tavalla kun kulloinkin soveliaaksi nähdään; ja jos varat myötenantavat, saattaa haluaville tilaisuutta saamaan opetusta kauppatoimeen kuuluvissa tiedoissa".

Jäsenet

Seuran hallitus hyväksyy jäsenet anomuksesta. Anomuksessa tulee olla suosittelijana joku seuran nykyisistä jäsenistä. Seurassa on tällä hetkellä jäseniä noin 200.

Seuran sääntöjen 1875 mukaan (edelleen voimassa olevat): "Jokainen hyvämainenen kauppias ja kauppapalvelija, mies tai nainen. .... Jos joku hyvämaineinen henkilö, joka ei kuulu kauppasäätyyn, haluaisi yhtyä Seuraan, olkoon hänellä siihen tilaisuus johtokunnan myönnytyksellä ja sama äänivalta kuin toisillakin Seuran jäsenillä."

Seura on järjestänyt talvikaudella seuran sääntöjen sekä jäsenten toivomusten mukaisesti koulutustilaisuuksia, teatterimatkan, pikkujoulun tms. Seura on yleensä osallistunut kustannuksiin. Kesäkauden toiminta on keskittynyt Huviniemeen.

Tilat

Seuralla on kokoustila Väinönkatu 30:n 5. kerroksessa sekä osuus kahdesta rivitalohuoneistosta Saariselällä. Seuran jäsenillä on oikeus käyttää tiloja. (Lisätietoja tiloista löytyy jäsenyys -sivulta.)

Liittyminen

Mikäli haluatte liittyä jäseneksi tai saada lisätietoa toiminnasta, ottakaa yhteyttä puheenjohtajaan tai sihteeriin, joiden yhteystiedot ovat alla.

Jyväskylän Kauppalaisseura ry
Väinönkatu 30
40100 JYVÄSKYLÄ

Puheenjohtaja Jarmo Toivonen
puh: 0400 - 913 125
Sihteeri Auli Kaartinen
puh: 0500-733 997

Kokoustilan varaus ja vuokraus:
varauskalenteri

Katsaus seuran historiaan

21.2.1875 oli seuran perustava kokous. Seuralla on siis ikää yli 130 vuotta. Tarkoituksena seuralla on sääntöjensä mukaan: ”edistää seurayhteyttä täkäläisien kauppiaiden ja kauppapalvelijain keskuudessa; toimittaa seuran jäsenille tilaisuutta lomahetkien hyödylliseen viettämiseen kirjallisuuden viljelemisellä ja sillä tavalla kun kulloinkin soveliaaksi nähdään; ja jos varat myötenantavat, saattaa haluaville tilaisuutta saamaan opetusta kauppatoimeen kuuluvissa tiedoissa.”
1875–1910 Seura järjesti jäsenilleen opetusta mm. kirjanpidossa, suomenkielen oikeinkirjoituksessa, ruotsin kielessä, laskennossa ja laulussa. Laulun harrastus oli suosituinta. Kauppalaisseuran iltakurssit oli tarkoitettu vain seuran jäsenille.
3.3.1880 Keisari Suuriruhtinas Aleksanteri II:n matka-apurahasto perustetaan. Rahasto jakaa apurahoja vuosittain opintomatkoihin ulkomaille (1.000 € vuonna 2006).
25.1.1909 Kiinteistö Kauppakatu 35 ostetaan huutokaupasta.
1911 Kauppalaisseuran järjestämät iltakurssit ja opetusmateriaalit siirtyivät Kauppakoulun hoidettavaksi. Kurssit tulivat vapaaksi kaikille ja osaksi Kauppakoulun opetusohjelmaa.
12.11.1922 Seuran uusi Juhla- ja kokoushuoneisto valmistui kiinteistön Kauppakatu 35:n piharakennukseen. ”Vihkiäisjuhlailtamassa esiintyivät mm. laulukuoro Sirkat ja VPK:n torvisoittokunta. Näin seura oli saanut vihdoinkin itselleen oman mukavan kokouspaikan. Erikoisen kodikas oli yläkerrassa oleva johtokunnan kokoushuone.”
30.10.1932 Seuran tontille Kauppakatu 35 rakennetun 20 huoneistoisen asuinrakennuksen tupaantulijaiset. Katutasoon muutti mm. Uusi Apteekki.
16.4.1938 Kauppakatu 35:een rakennetun hotellirakennuksen (Jyväshovi) lopputarkastus ja vastaanotto.
12.11.1947 Jyväskylän Kauppalaisseura päätti Säätiön perustamisesta ja Kauppakatu 35:ssä sijaitsevan kiinteistön (Jyväshovi) lahjoittamisesta erillisellä lahjakirjalla Seuralta Säätiölle 1.1.1948 alkaen. Seura pidätti kuitenkin oikeuden huoneistonsa vapaaseen käyttöön.
2.6.1951 Seuran kokous päätti ostaa huvilan Tuomiojärven pohjoispäästä (Huviniemi). Naapurihuvilat osti Säätiö 1961 (Niittyranta), 1963 (Suonsuu) ja 1972 (Lehtosaari) sekä myös Huviniemen Seuralta vuonna 1975.
1955 Seuran kirjasto lahjoitettiin Kasvatusopilliselle korkeakoululle.
1.1.1976 Seuralle myönnettiin ero Suomen Liikeväen Liitosta.
1984 Seuran tilat siirtyivät Jyväshovin kiinteistöstä ns. Syvänoron kiinteistöön (Väinönkatu 30).
15.4.2003 Jäsenten käyttöön lomaosake Saariselällä
(6-8 henkeä/ Teerenpesue F 52).
1.5.2004 Seuran uudet kunnostetut tilat valmistuvat (Väinönkatu 30, 5 kerros).
3.9.2007 Seuran ja Säätiön internet-sivut avataan.